Hvad leder du efter?

Nyheder

OL 2024: Et år med medaljedrømme – del 1 af 3

2024 er ikke et hvilket som helst år i sportens verden – det er nemlig, som mange allerede ved, et OL-år. Det betyder, at Dansk Ride Forbund har mulighed for at sende flere dygtige atleter og deres heste afsted, for at repræsentere Danmark ved de Olympiske Lege. En af de discipliner, hvor det forventes, at Danmark er stærkt repræsenteret – og hvor mange af os både tror og håber på medaljer – er dressur.


Danmark har kvalificeret et hold, som består af tre ekvipager og en medrejsende reserve-ekvipage. Hvem de fire ekvipager endeligt bliver, er endnu ikke bestemt. Inden dette bestemmes, er der nemlig mange store stævner, hvor rytterne som er en del af DRF’s OL-potentialegruppe, skal ud at hente erfaring samt måle sig med resten af verdenseliten.  

Kvalifikation til OL
Kvalifikationsperioden til OL løber fra 1. januar 2023 og helt frem til den 24. juni 2024 – altså lige knapt halvandet år. For at kvalificere sig til OL i dressur, skal den enkelte ekvipage have opnået minimum to gange 67% ved et 3-stjernet, internationalt stævne – også kendt som CDI3*. Desuden skal procenten opnås i konkurrencer, hvor der er mindst en dommer med femstjernet status, som ikke er af samme nationalitet som rytteren selv.

I alt har Danmark på nuværende tidspunkt en stor gruppe dressurekvipager kvalificerede til at ride OL i Paris 2024. Det er dog, som tidligere nævnt, kun tre ekvipager, som får muligheden for at deltage, mens en ekvipage er reserve i tilfælde af sygdom hos enten hest eller rytter. En del af de kvalificerede ryttere råder også over flere heste på rette niveau, takket være dedikerede hesteejere, som sørger for at holde disse gode heste ”på danske hænder”.

Fuldspækket program med input fra eksterne eksperter
For at være bedst muligt forberedt på at deltage ved de olympiske lege, kræver det, at der er helt styr på selv de mindste detaljer. Det gælder alt fra planlægning af rejsen til finjusteringer af ridningen. Det betyder blandt andet at rytterne i potentialegruppen allerede i løbet af de første måneder af 2024, mødes ved fire træningssamlinger. Her får rytterne og deres personlige trænere mulighed for at sparre med hinanden, elitesportsteamet og ikke mindst teknisk rådgiver, Wolfram Wittig, som for tredje år i træk, på konsulentbasis, understøtter senior dressurens elitegruppe.

Wolfram Wittig er en af flere eksterne eksperter DRF konsulterer og stiller til rådighed for rytterne. Blandt disse eksperter er der desuden Team Danmarks ernæringsfysiolog, Pernille Björklund, og fysioterapeuterne Alejandro Bugge og Richard Thomas samt Team Danmarks sportspsykolog Anders Bendixen. Alle fem konsulenter er til rådighed for rytterne, som kan søge hjælp og individuel vejledning, så de sikrer et optimalt grundlag for en god performance. I OL-året rejser Alejandro Bugge, og Anders Bendixen, Wolfram Wittig sammen med hestefysioterapeut Vivian Lock, landsholdsdyrlægen Frederik Nielsen og Anne-Mette Binder med til en række iagttagelse- og udtagelsesstævner samt OL i Paris.

Udgifterne til konsulenterne dækkes af Team Danmark, som bl.a. yder en ekstra stor støtte i forbindelse med OL 2024.

Læs med i næste uge, når anden del af denne serie om OL 2024 udkommer. I næste afsnit kan du lære mere om "Potentialegruppen og den endelige udvælgelse".

 

De bedste resultater for dansk dressur i 2022 og 2023:

2022:

● Guld for hold ved VM i Herning
● 2 x individuelt sølv ved VM i Herning 

● 2 x individuelt sølv ved World Cup finalen 2021/2022
● Vinder af Nations Cup i Falsterbo
● Vinder af Nations Cup i Aachen
● Guld for hold ved NM
● 2 x individuelt sølv og 2 x individuelt bronze ved NM

2023:

● Bronze for hold ved EM i Riesenbeck
● Indidviduelt sølv ved EM i Riesenbeck
● Individuelt sølv og bronze ved World Cup finalen 2022/2023
● Vinder af Nations Cup i Compiègne
● Vinder af Nations Cup i Falsterbo
● Andenplads ved Nations Cup i Aachen 

● Sølv for hold ved NM
● Individuelt sølv og bronze ved NM

Du kan læse mere om DRF's elite set-up og arbejdet frem mod OL 2024, i vores tidligere nyheder her: