Hvad leder du efter?

Nyheder

Udbrud af herpesvirus 1 er under kontrol

Tidligere på ugen blev der konstateret et alvorligt udbrud af herpesvirus 1 på et privat ridecenter nær Viborg. Det drejer sig om et opstaldningssted med plads til omkring 35 heste, og hvor størstedelen af besætningen desværre er syge og flere har neurologiske symptomer. DRF’s veterinærkonsulent har sammen med stedets dyrlæger fulgt situationen nøje og beretter nu, at situationen er under kontrol ift. karantæne af stedets heste, så yderligere smittespredning kan undgås. Læs mere om situationen samt få genopfrisket DRF’s anbefalinger ift. håndtering af smitsom sygdom, her.


New column

Et alvorligt, men isoleret udbrud
Det alvorlige udbrud har ramt stalden nær Viborg hårdt. Pt. er tre heste døde natten til fredag, to heste er ophængt i sele pga. lammelser, yderligere to heste udviser neurologiske symptomer, og 14 heste har eller har haft feber. Enkelte heste har ikke haft feber eller symptomer, og disse er nu adskilt fra de øvrige syge heste. Hele stalden er i karantæne indtil minimum 21 dage efter sidste hest er raskmeldt. Der er enkelte heste, der er flyttet i tomme stalde andre steder, og de er ligeledes i karantæne. Så selvom der er tale om et alvorligt udbrud, er det vigtigt at understrege, at alle berørte heste er i karantæne, og at situationen fortsat følges nøje, så der ikke sker yderligere smittespredning, fortæller DRF’s veterinærkonsulent Mette Uldahl.

Stor omsorg og opbakning
Gennem den seneste uges til har stalden oplevet en massiv omsorg og tilbud om hjælp fra hestemiljøet, omkringliggende gårdmænd osv. Det har haft og har fortsat stor betydning i en svær situation, som fra den ene dag til den anden har afkrævet enorme mængder ressourcer.

Sådan er anbefalingerne ift. håndtering af smitsom sygdom
I forbindelse med udbrud som dette, hvor der er tale om herpesvirus med neurologiske symptomer, bør man følge DRF’s anbefalinger ift. håndtering af smitsom sygdom, som findes i Fælles Bestemmelser. Her vil stalden tilhøre gruppe 3, hvor der gælder følgende anbefalinger:

  • Karantæne minimum 21 dage efter sidst raskmeldte hest
  • Isolation af syge heste fra raske heste
  • Temperaturtagning morgen og aften
  • Desinfektion og tøjskift for alle med kontakt til stalden
  • Desinfektion af udstyr og staldoverflader inden genåbning af stalden


Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl giver desuden en status på situationen hos TV Midtvest i aften kl. 19.30.