Hvad leder du efter?

Nyheder

Dansk paradressur flot repræsenteret ved Sport 2022

Det er ikke fremmed for 22-årige Tobias Thorning Jørgensen at vinde flotte præmier, og i weekenden gjorde han det endnu en gang. Denne gang vandt han nemlig den fornemme pris ”Kulturministerens Parasportspris 2022”.


Prisen gives til ”personer eller organisationer, som har gjort en enestående indsats for dansk paraidræt, og som har bidraget til sportens udvikling”. Med prisen følger også en præmie på 100.000 kr. Prisen er blevet uddelt siden 2010, og i år var det den nyslåede kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, der fik æren af at overrække prisen. Han fortæller blandt andet, at han er fuld af beundring, over den indædte stålsathed og vindermentalitet Tobias udviser.

Vindermentaliteten sejrer
Trods en sjælden muskelsygdom og et stort tilbageslag i 2018, står Tobias stærkere end nogensinde. Hans plads på vinderpodiet er blevet slået fast med syvtommers søm. 2022 var på mange måder endnu et begivenhedsrigt år, hvor særligt verdensmesterskaberne på dansk jord utvivlsomt vil blive husket langt ind i fremtiden.

Selv fortæller Tobias om hans drive og gå-på-mod:

Vindermentaliteten har jeg fra hele min familie. Vi spiller aldrig brætspil derhjemme, for vi bliver simpelthen uvenner. Den ligger så dybt i os alle. Men udover det har det været godt for mig at have et team omkring mig med samme ambitioner som mig selv, og nogen som er villige til at ofre lige så meget som mig. Jeg er heldig, at der er en masse hos Blue Hors, som er lige så målrettede, og kæmper lige så meget, som jeg gør. Det giver en god vindermentalitet og øger professionalismen.

En del af parasportens hall of fame
Det er ikke første gang, at kulturministeren kigger i ridesportens retning, når netop denne pris skal uddeles. I 2010 vandt paradressurholdet den fornemme pris, og også den tidligere paradressurrytter Stinna Tange Kaastrup har vundet prisen tilbage i 2016.

For Tobias betyder det at vinde kulturministerens parasportspris ifølge ham selv, at han er trådt ind i parasportens ”hall of fame”. Den plads deler han med nogle af sine store ikoner, som virkelig har gjort noget for parasporten. Selvom det er svært at sammenligne direkte, fordi de har hver deres handikap, spejler Tobias sig alligevel i flere andre tidligere vindere såsom Daniel Wagner, Stinna Tange Kaastrup og Peter Rosenmeier. ”De er nogle kæmpe navne, og det er helt unikt at få lov at være med i den gruppe. Jeg føler mig meget stolt og beæret” fortæller han.

Det var ikke kun Tobias selv, som fik lov at være på skærmen i bedste sendetid – hans trofaste makker, hesten Jolene, blev ligeledes hyldet, og fik serveret gulerødder på et sølvfad i anledning af overrækkelsen. Og Tobias - han er ikke træt af at vinde! Hvad fremtiden byder på, må tiden vise, men en ting er sikkert; sigtet er indstillet på PL 2024.

Se eller gense Sport 2022 på Danmark Radios hjemmeside.