Hvad leder du efter?

Nyheder

Uddybelse af væsentlige ændringer i DRF’s reglementer

Hvert år gennemgås alle DRF’s sportsreglementer, og der foretages justeringer, på baggrund af indsendte forslag, FEI’s reglementer og det forgangne år. I denne nyhed gennemgår vi et udvalg af de væsentligste ændringer for 2024 og fremadrettet. Vi forsøger altid at lave reglementerne på en måde, så de kan bruges af og give mening for så mange som muligt med flertallet in mente, selvom det er en svær kunst at mestre.


OUT-regler – ”Ordinær Udelukkelses Tabel”
I den nye 2024-version af DRF’s dressurreglement kan man læse, at OUT-reglerne ændres. Det betyder, at det fremadrettet ikke er antal og type af placeringer, der er afgørende for, hvorvidt en ekvipage er udelukket fra at starte et bestemt program eller sværhedsgrad. Ændringen er foretaget for at undgå udelukkelser af ekvipager, som opnår placering med lavere procenter, fordi der ved et givent stævne har været få startende. Fremadrettet er det ekvipagens opnåede procenter, som er afgørende for, hvornår de udelukkes. De nye OUT-regler betyder altså, at har ekvipagen opnået 5 x min. 68,000% i en pågældende klasse eller højere, udelukkes de.

Eksempel:

Petra har redet LC1 på sin pony 3 gange og opnået mere end 68,000% hver gang. Hun har desuden redet LC2 på samme pony 2 gange, hvor hun også opnåede mere end 68,000% begge gange. Petra og hendes pony er derfor udelukket fra at ride LC1 fremadrettet. De må fortsat gerne ride LC2, indtil de opnår mere end 68,000% i LC2 eller højere klasse yderligere 3 gange.

OUT-reglerne gælder for både heste- og pony-ekvipager. Du finder OUT-reglerne i dressurreglementet under punkt 60, side 21.

 

Afvikling af C-klasser i sværhedsgrad 1-5 for heste i afdelinger – pkt. 67.1 i dressurreglementet
For at imødekomme det mangeårige ønske om at opdele klasser ved C-stævner i henholdsvis professionelle og amatører, har Dansk Ride Forbund lavet en omfattende ændring i afviklingen af C-klasser i sværhedsgrad 1-5 for heste. Det er Dansk Ride Forbunds intention at sørge for fair konkurrence ved at lave denne opdeling, og vi håber, at det vil blive taget godt imod. Det er ikke muligt at definere professionelle og amatører på en fair måde, og derfor vil der i stedet bliver taget udgangspunkt i rytterens opnåede resultater i kvalifikationsperioden.

Ændringen betyder, at der fremadrettet altid skal oprettes to afdelinger af alle klasser i sværhedsgrad 1 til 5 ved C-stævner for heste. Det er altså fra LA1 til og med Prix Sct. George. De to afdelinger kaldes hhv. afdeling A og afdeling B.

Afdeling A: er kun åben for ryttere, der i løbet af kvalifikationsperioden ikke har opnået tre resultater med mere end 68 % i samme eller højere programmer.

Afdeling B: er åben for alle. Ryttere i DRF’s bruttotrupper for heste samt eksaminerede beridere skal altid melde i afdeling B.

Det er rytterens ansvar at tilmelde sig den rette afdeling, når han eller hun melder til stævnet. Dansk Ride Forbund forventer og opfordrer til, at ryttere opretholder en høj grad af selvjustits. Rytteren tilmelder på baggrund af resultater opnået i kvalifikationsperioden. Resultaterne følger rytteren – ikke ekvipagen.
Der skal sammenlagt være minimum 8 startende ekvipager i afdeling A og B og desuden minimum 3 startende i hver afdeling. Er der ikke det, afvikles kun afdeling A, og ryttere, der ellers skulle ride i afdeling B, flyttes i Equipe til afdeling A.

Eksempler:

Scenarie 1: Johan rider i løbet af januar og februar tre LA2-klasser alle med mere end 68 %. Johan vil senere på året gerne ride LA1. Her skal der meldes i afdeling B.

Scenarie 2: Lotte rider i årets første kvartal tre resultater med mere end 68 % i MA2 (sværhedsgrad 5) og INT1 (sværhedsgrad 6). I august måned skal Lotte ride LA2 på en ny hest. Da Lotte har tre resultater med mere end 68% i højere programmer, skal der meldes i afdeling B.

Scenarie 3: Mia rider i første halvdel af året tre LA-klasser med mere end 68 %. I august måned skal Mia ride MB0. I dette tilfælde er Mia startberettiget i afdeling A.

Sådan gør man som stævnearrangør
En stævnearrangør vil for eksempel gerne udskrive en LA1 til deres C-stævne.

Når der oprettes propositioner på rideforbund.dk, oprettes der to selvstændige LA1-klasser, som navngives ”LA1 afd. A” og ”LA1 afd. B”. Herefter er det op til rytterne at melde i den korrekte afdeling.

Man skal altså ikke som stævnearrangør placere rytterne i den korrekte afdeling – det er rytters eget ansvar. Det er kun, hvis der ikke er nok til at afvikle de to afdelinger, at ryttere skal flyttes fra den ene afdeling til den anden eller i tilfælde af, at en rytter ”udklasses” af afd. A inden tilmeldingsfristens udløb.

Det er ikke et krav, at indskud og eventuelle doteringer er ens i de to afdelinger

Stævnearrangører kan ikke vælge kun at udskrive kun én afdeling. Reglen gælder også procentklasser.

 

Rideteknisk påvirkning af hesten i træning og konkurrence (fit to compete) - punkt 16 i Fælles Bestemmelser
Som noget nyt, er der lavet en væsentlig ændring i punkt 16 i DRF’s Fælles Bestemmelser. Her er tilføjet følgende tekst:

Overdreven brug af pisk til konkurrencer under DRF bliver af de tilknyttede officials (TD og/eller dommer) indberettet til DRF. To på hinanden følgende indberetninger, registreret i en periode på 24 måneder, som følge af overdreven brug af pisk, vil udløse en karensperiode på 60 dage. Rytteren må dermed efterfølgende ikke deltage i nogen form for konkurrence, arrangement eller aktivitet under DRF i 60 dage fra den dato sanktionen udsendes. Det betyder, at rytteren tidligst må deltage igen på dag 61.”

Ved overdreven brug af pisken forstås blandt andet (men ikke udelukkende) brug af pisken som afløb for rytters temperament, efter diskvalifikation, efter sidste forhindring på banen, med overhånd eller i hestens hoved. Du finder den fulde beskrivelse for tilladt brug af pisk i springning under springreglementets punkt 35.3 på side 17.

 

Spørgsmål og svar

Hvad er en kvalifikationsperiode?
DRF’s Fælles Bestemmelser pkt. 54: ”Kvalifikationer, kategoriseringer og udelukkelser tilbagedateres af DRF i henhold til kvalifikationsperioden, der omfatter det indeværende og de 2 forudgående kalenderår. Kun resultater opnået i denne periode har betydning for rytterens og hestens aktuelle status.”

Hvor kan jeg finde de nye reglementer?

Jeg kan ikke huske, hvad jeg har redet i kvalifikationsperioden. Hvor finder jeg mine resultater?
Du kan altid finde dine resultater på DRF Go. Her kan du søge på både hest og rytters navn eller ID og finde tidligere resultater.

Har du spørgsmål til DRF's reglementer, er du som altid velkommen til at kontakte os via mail på info@rideforbund.dk