Hvad leder du efter?

Nyheder

Dansk Ride Forbund anerkender fødevareministerens udmelding

Dansk Ride Forbund anerkender fødevareministerens initiativ til at styrke dyrevelfærden på tværs af hele hestesektoren. Det vidner om et reelt ønske om at sætte hestevelfærd højt på den nationale dagsorden.


Dansk Ride Forbund deler ministerens ambition om at løfte dyrevelfærden i sporten og mener, at en væsentlig forudsætning for dette er en styrket indsats inden for uddannelse og kompetenceudvikling.

DRF vil i de fortsatte drøftelser med Fødevareministeriet og de øvrige interessenter arbejde på implementering af konkrete krav om uddannelse af ansvarlige og medarbejdere i erhvervsmæssige hestehold.

I DRF er der allerede igangsat flere målrettede tiltag, herunder f.eks. implementering af kompetenceforløb i hestevelfærd og konfliktmarkører på berideruddannelsen, et opdateret elevskolekoncept med øget fokus på hestens adfærd samt landsdækkende dialogmøder om god hestevelfærd i relation til strategien ”Sammen om hestevelfærd”.

DRF har i øvrigt i tæt samarbejde med blandt andet dyrlæger, forskere og erfarne trænere igangsat en række tiltag, som skal sikre et fagligt og etisk løft i hele sporten.

Blandt de kommende tiltag er et nyt bedømmelsessystem, hvor hestevelfærd får langt større vægt. Systemet skal fremme korrekt, harmonisk ridning og nedbringe forekomst af konfliktadfærd i både træning og konkurrence. De nye bedømmelseskriterier vil tillige fungere som et konkret og målrettet værn mod blandt andet forkert brug af udstyr, herunder bid, og bidrage til en højere grad af hestevelfærd gennem praksisnære ændringer.

DRF bakker op om, at der igangsættes forskning i brugen af forskellige bidtyper for at sikre det faglige vidensgrundlag. Da det er et internationalt tema, er det afgørende, at forskningen tilrettelægges som et uvildigt forløb med høj faglig kvalitet og blik for international skalerbarhed og anerkendelse, så eventuelle reguleringer også reelt styrker hestevelfærden i praksis. Alternativt risikerer det at føre til nationale løsninger, som ikke kan forankres i den globale ridesport.

Dansk ridesport opererer i en international kontekst, og Danmark har allerede i dag en aktiv og anerkendt rolle ift. etisk forsvarlig brug af heste i den globale ridesport. Vi er bekymrede for, at vi, hvis Danmark ikke længere kan deltage i internationale sammenhænge, mister den indflydelse, der netop gør det muligt at skabe reelle forbedringer for heste, også uden for Danmarks grænser.

DRF fortsætter det tætte samarbejde med eksterne eksperter og konsulenter fra hele hestesektoren om den videre udvikling af retningslinjer, uddannelser og vurderingskriterier. På samme måde tager vi aktiv del i arbejdet med hestevelfærd på tværs af sektoren, blandt andet gennem vores engagement i Forum for Hestevelfærd.

Dansk Ride Forbund vil fortsat bidrage konstruktivt til det videre arbejde med ministerens udspil med det afgørende fokus på, at alle kommende tiltag udvikles i tæt dialog og med respekt for den internationale kontekst, som dansk ridesport er en integreret del af.