Hvad leder du efter?

Nyheder

Harridslev Rideklub hjalp specialskole med at få kæpheste på skoleskemaet

Sidste efterår lejede Harridslev Rideklub sit kæphesteudstyr til Randers Specialskole, som ønskede at afprøve kæphestenes effekt på skolens børn til et kæphestestævne. Stævnet blev så stor en succes, at Randers Specialskole nu inddrager kæpheste i elevernes læring.


Karin Sørensen, næstformand i Harridslev Rideklub, var ikke i tvivl, da en af medarbejderne på Randers Specialskole – og desuden frivillig i Harridslev Rideklub – spurgte, om hun og skolen måtte leje rideklubbens kæpheste.

”Det lød som en fremragende idé at få kæpheste til specialskolen, og som rideklub ville vi gerne bakke op om noget, der kunne være til glæde og gavn for andre. I vores nabokreds og i idrætsforeningslivet her i området støtter vi hinanden, især når det handler om at hjælpe folk med at bevæge sig,” siger Karin Sørensen.

Blandt personalet hos Randers Specialskole var der en anderledes skepsis at spore. Men efter et meget vellykket stævne sidste efteråret måtte alle dog overgive sig til de små legeheste.

”Kæphestene spredte en enorm glæde og begejstring blandt børnene til stævnet, som hoppede og sprang med hestene mellem benene. Den glæde måtte vi bare have mere af i hverdagen,” fortæller medarbejder på Randers Specialskole og frivillig i Harridslev Rideklub, Lene Buhl-Cristensen.

Det succesfulde stævne har betydet, at kæphestene nu er blevet et fokuspunkt på skolen, og fra uge otte bliver det en integreret del af den motoriske læring. Skolen starter nemlig et bevægelseshold op med en fysioterapeut og en motorikvejleder, og her skal kæphestene indgå som et fast element.

Kæpheste styrker motorik og fællesskab
Kæphestene kan meget mere end at give børnene stjerner i øjnene og fart i benene. På Randers Specialskole er de et stærkt sansemotorisk redskab.

”De børn, vi har på skolen, har både fysiske og psykiske handicaps – nogle har endda begge dele. For dem kan det være en motorisk udfordring at træde over en forhindring, der er 10 centimeter høj, eller løbe rundt på en græsplæne. Med kæphestene går det meget lettere,” fortæller Lene Buhl-Christensen.

Hvor fysiske og psykiske handicaps i almindelige ridediscipliner i rideklubber kan være en stor barriere, er det ingen hindring med de små heste på pind på Randers Specialskole.

”Kæphestene kan give eleverne en stor bevægelsesglæde. De elever, der sidder i kørestol, kan også være med. Så holder de bare hesten i hånden, og vi tilpasser forhindringsbanen til deres kørestole. Det får de sansemæssigt rigtig meget ud af,” siger Lene Buhl-Christensen.

Hos Harridslev Rideklub, som i en årrække selv tilbudt kæphesteundervisning og afholdt stævner og arrangementer med kæpheste på programmet, oplever de også kæphestenes særlige evne til at inkludere alle.

”Kæphestene kan ramme en bred gruppe af børn og forældre, som måske ikke kan overskue det med de rigtige dyr. De giver en rigtig god introduktion til hestelivet, uden at der er store forpligtelser tilknyttet. Og så er de supergode til at samle især elevrytterne om andet end deres elevundervisning og give dem lyst til at komme endnu mere i klubben,” siger Karin Sørensen. 

Skal jeres klub også prøve kræfter med kæphestene?
Læs mere om, hvordan I kommer i gang.