Hvad leder du efter?

Nyheder

Tilbageblik på et fantastisk, omend noget anderledes OL

Den 24. juli startede OL-eventyret for de danske ryttere, da dressuren blev skudt i gang ved OL i Tokyo, og tirsdag i sidste uge fik eventyret så sin ende, da den individuelle springning blev afviklet. Det blev 11 dage fulde af spænding, eufori og ridning i absolut topklasse, og nu da legene officielt er slut, er det tid til at gøre status. Her fortæller elitechef, Kimi Nielsen, og holdleder, Anne-Mette Binder, om OL-oplevelsen, resultaterne og fremtiden.


New column

(Foto: Dirk Caremans)

Unik oplevelse og flot sportslig afvikling trods corona
Da covid-19 medførte en udskydelse af OL og i sidste ende også betød, at legene måtte afvikles i en noget anderledes og nedskaleret version, var der nok mange, der var bekymrede for, hvordan den endelige afvikling ville forløbe. Elitechef Kimi Nielsen fortæller dog, at det har været meget positivt for ridesportens vedkommende: ”Den sportslige afvikling af legene i Tokyo har været rigtig god for alle tre discipliner. Vores ridestadion i Tokyo, Equestrian Park, har budt på virkelig gode faciliteter. Det er et stort og meget flot stadion med mange gode træningsbaner og helt fantastiske stalde med optimale forhold for hestene. Alle de mange officials og frivillige har gjort et kæmpe arbejde, og konkurrencerne er forløbet på super professionel vis.” Også holdleder for dressurrytterne, Anne-Mette Binder, fortæller, at det har været en fantastisk oplevelse til trods for covid-19: ”OL i Tokyo har på mange måder været anderledes end et sædvanligt OL. Det har imidlertid ikke sået skår i glæden og entusiasmen hos hverken de danske ryttere, deres flittige grooms, de engagerede trænere eller de fantastiske hestes ejere og avlere. For et OL er bare en helt særlig sportslig oplevelse for alle”, fastslår hun.

Stærke dressurpræstationer
Allerede i den indledende Grand Prix imponerede de danske dressurryttere. Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zack indkasserede 73,186%, Cathrine Dufour og Bohemian høstede 81,056%, og Carina Cassøe Krüth og Heiline’s Danciera dansede sig til 76,677%. Det betød, at de alle tre var blandt de 18 ekvipager, der kvalificerede sig direkte til Grand Prix kür, hvilket må siges at være en imponerende bedrift. I küren leverede de igen en perlerække af flotte resultater, som alle blev belønnet med over 80%, og Cathrine, Carina og Nanna endte som hhv. nr. 4, 7 og 11. Også i holdkonkurrencen gav de seje kvinder konkurrenterne kamp til stregen og leverede fantastisk flotte præstationer, men de endte desværre akkurat uden for medaljer i et skarpt felt, hvor Tyskland, USA og Storbritannien simpelthen var en tand stærkere. Elitechef Kimi Nielsen er meget tilfreds med holdets præstationer i en hård konkurrence: ”Vi har endnu en gang vist, at vi hører til i den absolutte verdenstop. De tre dressurryttere har alle leveret virkelig gode præstationer og ikke mindst sympatisk ridning. Vi kom med et meget ungt hold, der viste stor styrke, erfaring og dygtighed - noget vi i et lille land som Danmark kan være rigtig stolte over.”

Ærgerlige fejl til Flarup
Peter Flarup havde valgt den knapt så rutinerede hest Fascination til OL-opgaven, og selvom parret leverede gode indsatser i både dressuren, terrænet og på springbanen, gik det desværre ikke helt som ønsket: ”I både dressurprogrammet og på terrænbanen indløb der nogle ærgerlige fejl hos den ellers velgående hest. I ridebanespringningen viste den et godt overskud, men det var desværre ikke var nok til at hale en finaleplads i hus”, beretter Kimi. Parret sluttede som nummer 40.

Desværre ingen finaleplads til Andreas og Darc
I springningen var målsætningen klar; at komme i den individuelle finale. Desværre blev det til 9 ærgerlige fejl i kvalifikationsrunden til Andreas Schou og den ellers velspringende Darc de Lux i et stærkt felt, hvor kun de 30 bedste ekvipager fik adgang til finalen. ”Andreas og Darc de Lux var i rigtig fin form, og Darc forcerede alle de svære kombinationer i super fin stil, hvilket gjorde det dobbelt ærgerligt, at der kom et ben i vandet og en nedrivning på det sidste spring, for det betød, at finalepladsen forsvandt for Andreas og Darc”, fortæller Kimi og understreger, at niveauet i springningen var tårnhøjt, hvilket kom endnu mere til udtryk i finalen: ”Der var lavet en virkelig svær finalebane, hvor kun seks ryttere var fejlfrie og skulle ride omspringning. Her var der igen et virkelig højt niveau, hvor det blev meget tydeligt, at både heste og ryttere er særdeles dygtige og erfarne.” Det blev til en 47. plads til parret.

Stor tak til vores dedikerede hesteejere og avlere
Som den eneste sportsgren ved OL er vi i ridesporten afhængige af et dyr, når vi skal præstere, og det er langt fra alle heste, der kan nå til det niveau, der kræves til et OL. Derfor er vi absolut afhængige af både avlere, der opdrætter de rette heste, og hesteejere, der stiller dem til rådighed for vores ryttere, understreger Anne-Mette Binder og fremhæver bl.a. Blue Hors, som stiller Blue Hors Zack til rådighed for Nanna Skodborg Merrald, som en yderst vigtig samarbejdspartner. Anne-Mette  fremhæver ligeledes hesteejerne og fortæller desuden, hvor integreret en del af ’familien’, de går hen og bliver ved en konkurrence af denne kaliber: ”I Tokyo var vi i den meget heldige situation, at flere af hestenes ejere var blandt de akkrediterede med adgang til Equestrian Park. Ingrid Thøgersen, der med sin mand Poul stiller Heiline’s Danciera til rådighed for Carina Cassøe Krüth, tog sammen med Eva og Lars Zinglersen, der ejer Cathrine Dufours Bohemian, og Karen og Niels Heering, som støtter deres datter Charlotte Heering med Bufranco, den lange rejse til Tokyo og blev hurtigt en naturlig del af vores lille OL-familie. Senere stødte Victoria Hjortnæs, hvis familie ejer en del af Peter og Anne Flarups hest Fascination, til, og det samme gjorde Andreas Schous hustru Jannike og bror Christian, da det blev military- og springhestenes tur”. Hun afslutter med endnu en gang at understrege, præcist hvor vigtige avlerne og hesteejerne er for dansk ridesports fremtid: ”Lad os benytte lejligheden til en gang for alle at slå fast med syvtommersøm, at avlere og hesteejere, der finder det værd at bakke tålmodigt og gavmildt op om vores dygtige ryttere, er et helt og aldeles uundværligt fundament for dansk ridesports fastholdelse af momentum og videreudvikling. Der skal lyde en kæmpestor tak til jer, der var med, og også til jer, der måtte blive hjemme og heppe fra sofahjørnet i stedet. Værdien af jeres støtte til hestenes ryttere, og derigennem også til dansk ridesport, er svær at beskrive med ord.”

Nu er fokus på VM i 2022 og OL i 2024
Selvom det desværre ikke blev til nogen danske OL-medaljer i denne omgang, er det en tilfreds Elitechef, der nu gør status og kigger fremad: ”For både ryttere og trænere har det været en kæmpe motivationsfaktor at være med her i Tokyo, hvor det bliver meget tydeligt, hvor store krav der stilles, for at kunne være med helt i top. Når jeg tænker på, hvor fantastisk flot ridning vi har set i denne omgang, bliver det virkelig spændende med et VM i Herning i sommeren 2022, hvor publikum uden tvivl kan glæde sig til en ridesportsoplevelse i absolut verdensklasse. Når vi alle er hjemme igen, gælder det om at få lavet gode evalueringer og dernæst lægge planerne frem mod både VM og ikke mindst OL i Paris i 2024.