Hvad leder du efter?

Nyheder

Motivation i fokus på trænerseminar

Gårsdagens trænerseminar for trænerne af dressurryttere i Dansk Ride Forbunds ungdoms-bruttogrupper havde motivation som omdrejningspunkt. Seminaret, afholdt af Tonny Larsen fra QLeap, samlede en række af de mest erfarne trænere inden for ungdomsdressur samt Dansk Ride Forbunds elitesportschef i dressur, Anne-Mette Binder, og landstrænerne Kenneth Damgaard og Lisbet Seierskilde. Formålet var denne gang at styrke trænernes værktøjer til at skabe og bevare motivationen hos både sig selv og de unge talenter.


Et vigtigt forum for talentudvikling takket være støtte fra Team Danmark
Trænerseminaret er blevet en tilbagevendende begivenhed i Dansk Ride Forbunds arbejde med talentudvikling, og afholdes ca. to gange om året. Seminaret muliggøres takket være økonomisk støtte fra Team Danmark, som dermed bidrager til at sikre, at de unge talenter fortsat får den bedst mulige støtte i deres udvikling. Denne støtte er afgørende for, at forbundet kan opretholde et stærkt trænings- og talentudviklingsmiljø, hvor både ryttere og trænere klædes på til kontinuerligt at løfte dansk dressursport.

Status på året fra landstrænerne
Seminaret blev indledt med en statusopdatering fra landstrænerne Kenneth Damgaard og Lisbet Seierskilde, som reflekterede over årets udvikling og de mange erfaringer fra en travl sæson med både nationale og internationale mesterskaber. Kenneth Damgaard, som har gennemført sit første år som landstræner, fremhævede den positive udvikling blandt rytterne og den stærke team-ånd, som præger ungdoms-bruttogrupperne. "Ingen vinder alene," bemærkede han og understregede, at sammenhold og gensidig opbakning er grundlæggende i DRF’s træningsmiljøer.

Lisbet Seierskilde fokuserede på en anden vigtig udfordring: perfekthedskulturen. Hun pointerede vigtigheden af at skabe et træningsmiljø, hvor rytterne tør begå fejl uden frygt for at blive hæmmet af et konstant krav om perfektion. I den sammenhæng understregede hun ligeledes vigtigheden af en solid grundridning, som kan sikre en bæredygtig udvikling, hvor de unge ryttere bliver klædt på til en fremtid i både national og international dressur.

Trænerens egen motivation som fundament
Tonny Larsen fra QLeap satte herefter i gang og satte fokus på trænernes egen rolle som motivationskilde. For at kunne inspirere de unge ryttere, er det afgørende, at trænerne selv er motiverede og engagerede. "Hvis vi som trænere mister motivationen, kan vi heller ikke give den videre til rytterne," forklarede han, og betonede vigtigheden af at finde sin egen indre motivation gennem fokus på blandt andet ansvar, engagement og fællesskab. Han opfordrede deltagerne til at se sig selv som rollemodeller, der med deres egen tilgang og indstilling er med til at skabe fundamentet for rytternes udvikling.

Forældrenes rolle og afstemning af forventninger
En vigtig del af talentudviklingen handler om at skabe en god dialog og afstemme forventningerne mellem ryttere, forældre og trænere, så alle arbejder mod fælles mål. Trænerne drøftede, hvordan et godt samarbejde med forældrene kan styrke rytterens udvikling, når forældrene både støtter rytterens egne mål og ambitioner samt er opmærksomme på ekvipagens kapacitet. Ved at have fokus på langsigtet udvikling og anerkende rytterens egne mål bliver træningsmiljøet mere bæredygtigt og motiverende for den unge rytter. Der var stor enighed om, at en balanceret tilgang mellem rytterens ambitioner og realistiske målsætninger, skaber de bedste forudsætninger for udvikling og succes.

Tillid og gensidig respekt i træner-rytter relationen
Under seminaret blev vigtigheden af tillid i forholdet mellem træner og rytter også fremhævet. Tillid og respekt for hinandens intentioner er essentielle elementer, der skaber tryghed og motivation. Dette gælder i alle former for relationer og kommunikation, og ikke blot mellem elever og trænere. Misforståelser kan let føre til mistillid og usikkerhed, hvorfor en åben og respektfuld kommunikation er nødvendig for at opbygge en solid og varig motivation. Tonny opfordrede til at være nysgerrig omkring hinandens intentioner, og måske endda spørge direkte hvad andres intentioner er, netop for at undgå eller for at udrede misforståelser.

Fremtidsplaner og refleksioner på motivationens betydning
Under seminaret blev der afslutningsvis kort berørt ideer og forslag til den kommende stævnesæson i 2025, hvor bl.a. flere kvalifikationsstævner og individuelle tilpasninger i stævneplanerne blev nævnt som mulige tiltag. Hovedfokus var dog, hvordan den rette tilgang til motivation kan skabe en positiv og langvarig udvikling i dansk dressursport.

Trænerne udtrykte stor begejstring for Tonnys oplæg, input og perspektiver, som endnu en gang gav nye, værdifulde redskaber til deres daglige arbejde – både som ryttere og trænere. Trænerne tager de konkrete teknikker og refleksioner om indre motivation med sig hjem til arbejdet med deres elever – ikke kun med bruttogruppeeleverne, men også i træningen af alle deres ryttere.

Dansk Ride Forbund ser frem til at fortsætte samarbejdet mellem trænere, ryttere og forældre med en fælles indsats for at styrke motivationen og skabe en bæredygtig udvikling for dansk dressursport.